Čo je to Sous-Vide?

Dobrý deň,

dnes chceme upriamiť vašu pozornosť na zaujímavú prípravu zdravej stravy, ktorú používame v našej kuchyni. Sous vide – „rovnomerná tepelná úprava potravín vo vákuu“. Jedná sa o prípravu potravín varením alebo parením pri nízkej teplote, s tým že produkt je uložený do vákuových vreciek, z ktorých bol pomocou prístroja odsatý vzduch. Pri varení vo vákuu neuniká z potravín žiadna šťava a tým ani chuť. Vynikne chuť varenej suroviny. Pridaním rôznych korenín a bylín môžeme dodať produktom nevšedné kombinácie chutí. Táto metóda zabezpečí pri optimálne nastavenej teplote zničenie prípadných baktérií a iných nežiadúcich mikroorganizmov – mäso sa stáva bezpečnejším a naďalej si ponechá všetky výživné látky. Metódou sous vide môžeme pripraviť všetky druhy mäsa, zeleniny, dokonca aj dokonalé vajíčka. U nás používaná metóda je uloženie vákuových vreciek do vodného kúpeľa, v ktorom sa udržiava na desatinu presne stanovená teplota v rozmedzí od 55 až 95 °C. Mali ste u nás možnosť ochutnať napr. bravčovú panenku s rozmarínom a čiernym korením, pripravovanú pri teplote 61,0°C, 17 hodín vo vodnom kúpeli. Alebo morčacie stehná s korením a cesnakom….teplota 62,5°C. Samozrejme, čas prípravy upravujeme podľa množstva suroviny.

Neskutočne dobré sú hovädzie steaky… Tie možno nabudúce…

Pozdravuje vás Maroš Tokarčík

All rights reserved. © 2019 by Hermann Armin | foto: Peter W. Haas