Na čo sa môžete tešiť?

Dobrý deň priaznivci, zákazníci Fitkrabičiek.

Pre spestrenie jedálneho lístka môžete očakávať zaradenie nových jedál. Najbližšie pre vás pripravujeme nakladanú kvasenú zeleninu, takzvané „PICKLES“. Pár informácií o tomto bohatom zdroji vitamínu C:
Pri výroby pickles sa využíva proces fermentácie kde cukor v zelenine sa mení pomocou kvasných baktérií na kyselinu mliečnu. Ide o overený postup uchovávania zeleniny.
Konzumáciou pickles si telo vybuduje zdravú črevnú mikroflóru, zároveň dostane bohatý zdroj vitamínu C, minerálov a enzýmov. Nakladať sa môže v podstate akákoľvek zelenina. Ideálna je kapusta biela, červená, mrkva, cibuľa, červená repa, brokolica, karfiol, kaleráb, reďkovka a samozrejme uhorky ktoré sa zvyknú nakladať aj samostatne (kvašáky). Proces výroby je veľmi jednoduchý. Treba si zapamätať že na kilo zeleniny použijeme 20g soli (zarovnaná čajová lyžička). Zeleninu nakrájame na menšie kúsky, natlačíme no pohára (súdka) a zasypeme soľou podľa pomeru. Na druhý deň čo najviac natlačíme, zaťažíme tanierom, kameňom, drievkom…..a zalejeme prevarenou vychladnutou vodou. Prikryjeme, neuzatvárame hermeticky aby mohol unikať plyn. Necháme kvasiť pri izbovej teplote 1 – 7 dní. Záleží od hrúbky zeleniny, teploty, množstva soli.

Na takýto produkt sa môžete tešiť…..

Pozdravuje vás Maroš Tokarčík

Menu